A Travellerspoint blog

6. dan

Kabale-Bunyonyi

Prvi izlet na jezero Bunyonyi. Tokrat z Georgem iz organizacije Edirisa. Za izlet smo se dogovorili že pred dnevi, kar pa ne pomeni, da vse drži. Dogovorjeni smo bili ob 10h, odpeljali smo se ob 12.30. Pred tem smo naredili nekaj krogov po mestu, razvili fotografije za fante, ki izdelujejo opeko... Te bodo služile kot vstopnica za naslednje pogajanje za material - dajejo nam suho ločje, ki ga sicer, ko je še sveže, uporabijo za pokrivanje opek med sušenjem. Mi ga uporabimo za poskusni model butane stene. Slike bomo dali Wilberforcu in upali na najboljše.

DSCF2371.jpg
Edirisino gnezdo

DSCF2373.jpg
Bode-bode

DSCF2378.jpg
Kabalski murali

270_DSCF2381.jpg
Lepotni salon

DSCF2388.jpg
Tržnica

Ok, odhod malo po 12h. George nas pelje s svojim avtom, cesta vodi proti Kisoru in kmalu zavije navzgor, čez hrib ... na levi kamnolom, na desni še eden ... otroci in mame na roke drobijo kamne z macolami. Kasneje smo preverili, otroško delo naj bi bilo v Ugandi že nekaj let prepovedano. Kaj se dogaja?
Pot do jezera traja pol ure po prašni cesti, polni peščev in bodabod. Prvi postanek Bird nest - velik hotel, ki je bil najprej zgrajen za diktatorja Idi Amina.

270_DSCF2392.jpg
Nekdanje gnezdo Idi Amina

Danes je turistični resort v lasti belcev, ima svoj bazen, velik vrt itd. Mi smo si ogledali predvsem trgovino z ročnimi izdelki žensk pod okriljem Edirise, sicer pa se v takšni "palači" nismo počutili ravno najbolje. Končno smo prišli do resorta Overland, kjer nas je čakal Edi s čolnom. Vožnja do otoka Bwama je bila čudovita, otočki nametani v najgloblje jezero Ugande (rumor has it - 6500 feet) spominjajo na Kornate, čeprav so nastali kot posledica vulkanskega izbruha pred 10 000 leti. Porasli so s palmami in bananami, nekateri so obdelani, nekateri povsem pusti. Vsak ima svojo zgodbo, na primer Punishment Island, bolj krpa suhe zemlje kot res otok, je bil kraj, kjer so končale številne mlade noseče ženske brez moža.
Na Bwami so nas prijazno sprejeli slovenski zdravniki, prostovoljci v kliniki. Najprej Jure in Urška razkažeta bivalni del študentov in nas predstavita glavnemu zdravniku Edwardu. Ta razkaže preostalo kliniko in pa novo nastalo porodnišnico zraven, ki še ni opremljena do konca. Klinika je podolgovata stavba s sredinskim hodnikom, levo in desno so nanizane ambulante. Pod dolgo streho je spravljena klinika in majhen del namenjen zdravnikom. Nimajo veliko prostora, imajo pa razgled. Zaradi hude suše v tem trenutku, si morajo prekuhavati vodo iz jezera. Komarji in mušice v ambulantah niso nič nenavadnega. Čakalnica je nameščena med bivalnim in kliničnim delom, zaradi higiene je to le pokrita površina, kjer veter skrbi za konstantno zračenje. Porodnišnica zraven bo, kot kaže, ena boljših stavb v okolici. Med našim obiskom sta se rodila dva otročička.

DSCF2399.jpg
A.P. in P.P.

DSCF2404.jpg
A.C. in K.M.

DSCF2405.jpg
Otok

DSCF2424.jpg
George 2

DSCF2432.jpg
Klinika Bwama

DSCF2436.jpg
Novorojenček

DSCF2446.jpg
Še enkrat George 2

DSCF2461.jpg
Parcela predvidena za novogradnjo

20160901_143001.jpg
Meritve

20160901_144853.jpg
Slovenski zdravniki na Bwami

Edward je razložil, da bi potrebovali še eno zgradbo za nastanitev osebja. Vsa zemlja na otoku je v lasti cerkve, ki je del podarila za izgradnjo ambulante in klinike. Vikar nam je v grobem pokazal parcelo, ki je na voljo. Premerili smo jo s pomočjo vrvi in palice, nič kaj napredno.
Vrnili smo se nazaj v Kabale. Popoldanski sprehod po mestu nas je privedel do marketa, kjer sta Primož In Aleš kupila "pangi" (krajši maceti), ki jih uporabljajo domačini, in bila nasmejana do ušes. Panga stane slaba 2 evra, made in China.

DSCF2484.jpg
Pogajanja

Lawrance Titterton, Katja Martinčič, Primož Pavšič, Anja Planišček in Aleš Cvelbar

Donacije za projekt in sponzorstvo otrok se zbira na spodnjih dveh naslovih:
http://uk.virginmoneygiving.com/charity-web/charity/displayCharityCampaignPage.action?campaignId=2939&charityId=1011214
http://www.alongsideafrica.org/project/give-a-child-a-chance-in-a-few-easy-steps/
Hvala!

Posted by g.alezek 11:41 Archived in Uganda Tagged africa alongside amasiko

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login