A Travellerspoint blog

10. dan

Kabale

Drugi ponedeljek v Ugandi. Izlet v sosednje vasi, obisk ženskih rokodelskih skupin, ki jih podpira Alongside Africa. Vožnja je malo krajša od petkove, smer podobna. Gremo na obisk, da kupimo dokončane izdelke in prinesemo nekaj materiala za nove. Poleg tega je čas, da skupine, ki so dobile posojila (neke vrste začetni krediti) od Alongside Africa, poročajo, kako so denar vložile in kaj so naslednji načrti.

270_DSCF2981.jpg
Cekar

DSCF2986.jpg
Mama in hči

Spet smo doživeli nepričakovan sprejem s petjem in plesom. Ženske so nas povabile v hišo, kjer so nam postregle z bananami, mlekom in kuhanimi jajci. Naslednjo dolgo uro smo poslušali finančno poročilo, vsaj 20 ljudi v majhni sobi z majhnim oknom. Veliko navodil, načrtov, zapletov in rešitev, zraka pa vse manj. Stene polne plakatov s predsedniškimi imeni in prvimi damami. Mini lokalni volilni štab. Skupina ima ekskluzivno tudi 2 moška člana - odgovorne osebe, ne gre drugače. Odhod, slikanje, pozdravi, dobre želje.

DSCF3016.jpg
Sestanek in posvet

270_DSCF3024.jpg
Pogostitev

DSCF3026.jpg
Obušera

Pot nazaj, še postanek pri drugi skupini, ki se ukvarja z nastopanjem. Sprejeli so nas na vročem soncu, kjer smo sedli po klopeh in zopet je sledila predstavitev dosežkov od "najema kredita". Niso ga še vložili v svojo dejavnost, ampak v vreče krompirja, ki so ga posadili in v najem zemlje za izdelavo opek. S prodajo krompirja in opeke bodo zaslužili toliko, da lahko kupijo kostume in posadijo nov krompir.

270_DSCF3029.jpg
Dramska skupina

DSCF3030.jpg
Čebelji panji

DSCF3042.jpg
Otroci nas opazujejo...

270_DSCF3049.jpg
...na vročem soncu

Po izdatnem poročilu so nas muzunge, občutljive na sonce, preselili pod nadstrešek, kjer smo še vedno tenko piskali in se potili medtem ko je dramska skupina pripravila nastop. Najprej so zapeli 3 zborovske pesmi v jeziku Rukiga, nato pa so zaplesali tradicionalni ples. Poskoki so dvigali prah in boben jih je spremljal v sončni pripeki, plesalci pa se niso niti oznojili. Ta skupnost sicer živi že bližje mestu in ima v lasti manj zemlje, hkrati pa je redko kateri član skupnosti zaposlen. Tako jih veliko ostaja doma brez dela, kar pogosto vodi v alkoholizem. Plesu se je pridružil precej opit gospod, ki pa ga nihče ni preganjal ali poskušal ustaviti. Zanimivo se nam je zdelo, kako je v sicer precej konzervativni družbi (spodobno oblačenje, prepoved kajenja v javnosti in še kaj) alkoholizem nekaj povsem običajnega oziroma tolerantnega.

270_DSCF3075.jpg
Tradicionalni ples

270_DSCF3076.jpg

DSCF3060.jpg
Cela vas se je zbrala

Popoldne smo obiskali Edirisine delavnice, kjer ženske šivajo obleke. Imeli smo še ta privilegij, da smo videli vzleteti predsednika Ugande s helikopterjem 100 m stran. V zadnjem trenutku smo se spomnili, da moramo do konca zbutati naš poskusni model zidu. OJOJ, masa se je kuhala že od petka, ko sta jo Primož in Aleš odpakirala, sta se skoraj onesvestila. Kaj šele, ko sta jo butala. Roke so smrdele po gnili travi še cel večer. Zaaadnji trenutek!

DSCF3084.jpg
Edirisina delavnica

270_DSCF3087.jpg
Šivilja

DSCF3090.jpg

DSCF3099.jpg
A.P. si je izbrala žirafo

Lawrance Titterton, Katja Martinčič, Primož Pavšič, Anja Planišček in Aleš Cvelbar

Donacije za projekt in sponzorstvo otrok se zbira na spodnjih dveh naslovih:
http://uk.virginmoneygiving.com/charity-web/charity/displayCharityCampaignPage.action?campaignId=2939&charityId=1011214
http://www.alongsideafrica.org/project/give-a-child-a-chance-in-a-few-easy-steps/
Hvala!

Posted by g.alezek 09:24 Archived in Uganda Tagged africa alongside amasiko

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login