A Travellerspoint blog

2. dan

Kigali-Kabale

sunny 26 °C

Vstali smo ob devetih, se stuširali in šli na zajtrk. Za zajtrk še nisem imel toliko sadja: papaja, ananas, majhne banane, mango, pasijonka in tree tomato oz. blood fruit. Za povrhu pa še toast z medom in marmelado ter jajca. Seveda smo si po želji natočili kavo, mleko, čaj in sok. Nisem si predstavljal takšnega zajtrka v osrčju Afrike.

20160828_092838.jpg

Med tem, ko smo zajtrkovali, je Anja opisala svoje jutranje soočenje s črvom na postelji. Črv je bil verjetno čisto neškodljiv in smo se nasmejali na ta račun. Lawrance je povedal zame čisto preveč informacij o njihovih projektih in o ljudeh tukaj in drugod po Afriki. Ostali trije so malo bolje sledili, saj so že sodelovali pri projektu v Južni Afriki pa tudi ker so se dogovarjali že prej, sam sem le poslušal in skušal slediti pogovoru.
Imeli smo še nekaj časa preden nas je prišel iskat šofer, zato smo se malo razgedali po vrtu okoli hotela in nadaljevali sprehod po mestnem obrobju. Ceste so asfaltirane ali tlakovane. Hiše so urejene, videli smo nekaj vil pa tudi večnadstropne stavbe. Kigali stoji na zelo razgibanem terenu. Zanimivost; Vsepovsod so globooooki kanali za odvod meteornih voda v deževnem obdobju.
Nakupili smo si zaloge vode in hrane za na pot. V Ruandi so plastične vrečke v trgovinah prepovedane, ker so vir onesnaženja.

20160828_104204.jpg
Pili smo vodo iz Nila :)

Ko smo se vrnili do hotela nas je šofer že čakal. Plačali smo prenočitev in se natovorili v terenca. Na cestah se ljudje vozijo predvsem s kolesi in motorji. V Ruandi promet poteka po desni strani in policija na cestah je zelo stroga, zato je voznik upošteval omejitve (to se je spremenilo po prečkanju meje z Ugando) Na kolesih imajo kovinske posode za mleko in pa plastične za vodo, ki jo tovorijo domov. Pot je lahko zelo dolga in naporna. Na poti do ruandsko-ugandske meje smo uživali v čudoviti pokrajini. Spremljala so nas riževa polja, nasadi čajevca in gozdovi evkaliptusa.

20160828_113154.jpg

20160828_122610.jpg

Dno doline je zelo rodovitno in vedno mokro, celo močvirno, medtem ko so terase na bregovih sprane od dežja, kar pomeni zmanjšanje hranil v prsti in slabo rast v sušnem obdobju. Ob cesti so se pojavljale vasice na vsakih nekaj kilometrov. Hiše so zgrajene predvsem na pobočjih, v dolinah pa je ponavadi manjša reka in pa močvara za polja. Bila je nedelja, zato so ljudje hodili ob cesti v trumah z mašnega obreda. Bili so nedeljsko oblečeni, moški v temnih hlačah, belih srajcah in črnih čevljih, ženske pa v tradicionalnih pisanih oblekah. Veliko je bilo otrok ob cestah, ki so jo poskušali prečkati. Nekajkrat je moral šofer kar močno pritisniti na zavoro, ker je kdo kar švignil na cesto ali pa je promet potekal malo na levi, malo na desni.
Kmalu smo prišli na mejo, kjer smo izstopili in šli do okenc, kjer smo pokazali dokumente z vizumom. Najprej za izhod iz Ruande in nato za vstop v Ugando. Čez samo mejo smo pešačili. Ljudje so nas ogovarjali in imenovali “muzungo”, kar pomeni belec oz. tujec. Na ugandski strani smo poiskali našega šoferja. Vožnja se je iz desnega pasu preselila na levega. Vzrok za to je, da je bila Ruanda francoska kolonija, Uganda pa britanska. Enote so v obeh državah metrične. Večinoma.

90_20160828_140202.jpg
Stiskalnica za izdelavo opeke, ki smo jo videli na meji.

180_IMG_3306.jpg
Veseli, da so nas spustili v Ugando.

Prispeli smo v Kabale, majhno mestece na jugozahodu Ugande, ki leži nekje na 2000 m n.m. Šofer nas je odložil v hotelu Queen’s hotel, kjer bomo spali naslednja dva tedna. Kmalu za tem nas je Lawrance peljal na kratek ogled po mestu. Ljudje so zelo prijazni in pozdravljajo, če le imajo možnost. V mestu je videti vse od bogastva do revščine. Spoznali smo tudi zelo dobro prijateljico Lawranca Lydio, ki je upraviteljica hotela. Lydia nam je pripravila večerjo, kjer se nam je pridružil George, ki pomaga v organizaciji Alongside Africa v Ugandi. Jedli smo piščanca in različne dodatke (riž, krompir, čapate, matooko, ...). Večer smo zaključili s klici domov in druženjem zunaj na terasi, nato pa zaslužen počitek.

20160828_160505.jpg
Sprehod po mestecu Kabale.

20160828_225725.jpg
Gekoni v akciji.

20160828_234252.jpg
Zaščita za komarke :)

Lawrance Titterton, Katja Martinčič, Primož Pavšič, Anja Planišček in Aleš Cvelbar

Posted by g.alezek 23:22 Archived in Uganda Tagged istanbul africa kabale kigali alongside

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login