A Travellerspoint blog

11. dan

Kabale

270_DSCF3128.jpg
Zračenje

Še zadnji od dogovorjenih obiskov, tokrat v lokalni bolnišnici Rugarama. To je 2. največja bolnišnica v mestu, usluge so plačljive a zato veliko boljše, kot v glavni bolnišnici, kjer so pokvarjene skoraj vse naprave, ki potrebujejo elektriko. Recimo rentgen. Vsaj tako so nam povedali naši zdravniki, ki smo jih po naključju spet srečali, očitno smo bili vsi dogovorjeni za obisk ob istem času.

Prvotni namen našega obiska je bil predvsem izvedeti, kako deluje tukajšnji zdravstveni sistem, kako izgledajo "outreach" obiski in kakšne prostore bi morali zagotoviti v novem Amasiko centru, da bi lahko opravljali osnovne preglede in testiranja.

Sprejela sta nas dva zdravnika, Yvonne in Filip. V mestu je, kot rečeno, javna bolnišnica, ki je v zelo slabem stanju. Storitve v Rugarami so plačljive, razen testiranja in posvetovanja za bolnike z virusom HIV. Državno povprečje obolelih 43-milijonske države je 7,3%. Ob Viktorijinem jezeru je bolnikov več, 10%, v našem mestu pa 7,2%. Veliko otrok se okuži ob porodu oziroma v prvih tednih, ko ga mati doji. Država sicer podpira ustanavljanje novih klinik tudi s finančno pomočjo in osebjem, vendar so pogoji za dodelitev te pomoči precej zapleteni. Število ljudi, ki trpijo za najbolj osnovnimi obolenji, kot so visok krvni tlak, diabetes, hepatitis A in B, malarija, ... pa je zelo visoko. Življenska doba je v povprečju precej nizka, verjetno med 50 in 60 leti, starejših ljudi ne vidimo pogosto.

DSCF3138.jpg
Zobna ambulanta in slovenski zdravniki

270_DSCF3154.jpg
Čakalnica

Ravno se odpravimo na ogled bolnišnice, ko se prikaže medicinska odprava iz Ljubljane. Dve muhi na en mah za Yvonne! Najprej sprehod čez administrativni oddelek, kjer imajo še rentgen in ultrazvok. Vstop v osrednjo stavbo splošne bolnice - skozi natrpano čakalnico, kjer televizija glasno kriči, da zamoti bolnike. Za mizo ob strani sedi sestra in sprejema oziroma usmerja bolnike. Levo travmatologija, desno intenzivna, ... tudi v nadstropju podobno, povsod ločeni moški in ženske. Tuberkuloza, tifus, hepatitis - ločeni med sabo le z zavesami. Porodniški oddelek, kamor matere prihajajo iz oddaljenih vasi približno 1 teden pred porodom. Za porod obstajajo posebni boni, eden stane 4000 UGX, ki omogči materi zdravniško oskrbo ob porodu.

DSCF3174.jpg
Yvonne

DSCF3175.jpg
Posvet

DSCF3188.jpg
Mame

Na hitro so nas spustili še v operacijsko dvorano, ki so jo ravno čistili po operaciji. V sobi za manjše posege so s stropa viseli pajki, marsikje drugje pa so gnezdile ose. Ljudje čakajo na oskrbo povsod,tudi na travniku okoli bolnišnične stavbe, ležijo na tleh, perejo obleke, čakajo ... Naš obisk se je iz predvidene 1 ure raztegnil na dobre 3. Mudilo se nam je na parcelo, skopat jaške in preveriti trdnost tal, preden nas zalije dež. Sonce je namreč vsak dan bolj močno, popoldne se zgrnejo nad mesto nevihtni oblaki, deževje se nezadržno bliža.

DSCF3194.jpg
Gneča na oddelku

DSCF3199.jpg
Zunanjost

270_DSCF3212.jpg
Dojenček dobiva injekcijo

DSCF3214.jpg
Mame z otroki čakajo na kosilo

DSCF3231.jpg
Cepiva

DSCF3244.jpg
Kirurška ambulanta

270_DSCF3246.jpg
Po operaciji

Domov, pobrat metre in lopate, pange in podobno in švignili na lokacijo. Primož in Aleš sta se lotila dela, prvi jašek tik pod zgornjo teraso. Nismo prišli daleč, saj je pod 10-30 cm rahle prsti že trda trda podlaga. Ni skala, ni glina. "Maram with rocks" pravijo domačini, najboljša podlaga, ki jo lahko najdemo na hribu. Ok, ampak hočemo videti, kaj je spodaj, naslednji jašek kopljemo na zunanjem robu terase bolj na sredini parcele. Pridemo globine 80 cm, ko se naveličamo. Sonce je tako močno, da se nam kar meša. Roke postajajo vidno rdeče med tem, ko merim s penetrometrom, zemlja pa, razen da postaja nekoliko bolj mastna in vlažna, je po vsej globini enaka - "maram without rocks".

270_DSCF3269.jpg
Prva luknja

270_DSCF3272.jpg
Opazovalke

270_DSCF3280.jpg
Počasi se daleč pride

DSCF3300.jpg
Arafanja

DSCF3311.jpg
Maram

DSCF3320.jpg
Penetrometer

DSCF3327.jpg
To ni WC

Sosedje nas pridejo opazovat - stupid muzungu random holles. Ali bi kupili še sosednjo parcelo? Pa še tisto zraven? Drugič, hvala lepa in nasvidenje. Gremo v senco.

DSCF3353.jpg
Pri Georgu

DSCF3355.jpg
Izdelovanje spominkov

Pozno popoldne nas je pričakalo z vetrom, ki je besno dvigal prah po ulicah. Danes gremo na poslovilno večerjo z osebjem iz Amasika. The Boss - svinjina, zelje in matooke na srebrnih pladnjih, ki jih praznimo z rokami. Peace, Aleš, Lawrance, Yvas, Anja, Katja, George, Primož, Wilberforce in Justus. Hvala za prijeten večer!

Viski v hotelu, da gre svinja lažje dol, klepet, spanje.

Lawrance Titterton, Katja Martinčič, Primož Pavšič, Anja Planišček in Aleš Cvelbar
Donacije za projekt in sponzorstvo otrok se zbira na spodnjih dveh naslovih:
http://uk.virginmoneygiving.com/charity-web/charity/displayCharityCampaignPage.action?campaignId=2939&charityId=1011214
http://www.alongsideafrica.org/project/give-a-child-a-chance-in-a-few-easy-steps/
Hvala!

Posted by g.alezek 11:02 Archived in Uganda Tagged africa alongside amasiko

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login