A Travellerspoint blog

12. dan

Kabale

Prvi dan brez načrta. Dokler se nismo dogovorili za obisk Amazing Love šole, ki ima v lasti napravo za izdelavo opek z utori. Interlocking brick making machine. Odlično, to je edina gradbena reč, ki je še nismo videli in od katere si veliko obetamo.

DSCF3363.jpg
Slogan

Z avtom, polnim otrok, ki so sedeli povsod povprek, smo se odpeljali do šole. Anjina alergija na prah nas je rešila pred hojo. Sprejel nas je prijazen gospod, ki nam je v družbi otrok predstavil to čudežno napravo. Železen kalup, v katerega nasujemo mešanico zemlje, cementa in vode, ki jo stisnemo s pomočjo vzvoda in opeka je narejena. Lahko celo prilagajamo velikost. Takšne opeke je dobro naslednja dva tedna vlažiti, da ne razpokajo, potem pa so že primerne za gradnjo. Najhitrejši in najbolj učinkovit sistem do sedaj. Zakaj naprave ne uporabljajo???

270_DSCF3367.jpg
Naprava za izdelovanje opek

270_DSCF3370.jpg
Primer opeke iz čiste gline

270_DSCF3377.jpg
Demonstracijay

DSCF3382.jpg
Kalup

270_DSCF3391.jpg
Priprava mešanice

DSCF3393.jpg
Zlaganje opeke

270_DSCF3404.jpg
Wilberforce vs. 5

270_DSCF3408.jpg
Naša opeka

Gremo nazaj v Amasiko in odpremo naš slavni zid, ki zanima vse, tudi sosede. Odbijemo opaž in glej ga, smrdljivi zid stoji, zgleda srednje dobro in nič ne kaže, da bo razpadel. Glina je zelo dobra, ločje in trsje, ki nadomešča slamo pa utegne biti preveč sveže. Nismo prepričani, da je ta sistem primeren za to okolje. Ampak "probat ni greh". Ker smrdi kot kuga, ga bomo pustili na zraku, dokler se ne presuši.

DSCF3418.jpg
Odpiranje opaža

DSCF3423.jpg
Smrdljivo ločje

DSCF3424.jpg

DSCF3425.jpg
Zid...tadaaaa

Dopoldne smo obiskali še Backpackers hotel, ker še vedno iščemo nastanitev za naslednje leto. Sob je dovolj a nismo preveč navdušeni nad kopalnicami. Nasploh so kopalnice tukaj posebna specialiteta - luknje za odtoke in napeljave naredijo po tem, ko so ploščice že položene. Popoldne Primož in Aleš kartata, mene in Anjo pa Lawrance in Wilber odpeljeta še do dveh hiš nad mestom. Ena izgleda kar ok. Ne moremo se še odločiti.

DSCF3461.jpg
Prodajalec ananasa

270_DSCF3463.jpg
Ananase pripeljejo iz sosednega okrožja. Tudi do 50 km stran. Na kolo lahko spravijo 120 sadežev.

DSCF3471.jpg
Profesionalec na delu

To je zadnji večer z Lawrancem, zato se je Lydia odločila, da bomo skupaj jedli. Pripravila je večerjo za 15 ljudi. Riž, zelenjava, svinjina, krompir, fižol, čapati, piščanec, matooke ... pojedli smo, kolikor smo zmogli. Potem smo se zahvalili dekletom, ki pod Lydiinim vodstvom skrbijo za nas in jim dali drobna darilca. Hvaležnost je obojestranska, res nam veliko pomeni, da se počutimo varno in čisto. Lawrance je šel spat, mi pa smo se morali preseliti na dvorišče, kjer smo rogovilili dalje. V hotel so prišli namreč novi gostje, ki nočejo gledati kako pijemo in kadimo. Naše večerno rajanje in jutranje spanje se tepe z njihovim ritmom. Čas za zajtrk in čas za kavo po kosilu - strange muzungu time.

Lawrance Titterton, Katja Martinčič, Primož Pavšič, Anja Planišček in Aleš Cvelbar

Donacije za projekt in sponzorstvo otrok se zbira na spodnjih dveh naslovih:
http://uk.virginmoneygiving.com/charity-web/charity/displayCharityCampaignPage.action?campaignId=2939&charityId=1011214
http://www.alongsideafrica.org/project/give-a-child-a-chance-in-a-few-easy-steps/
Hvala!

Posted by g.alezek 11:14 Archived in Uganda Tagged africa alongside amasiko

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Login